NOU! Ghid complet si actualizat
privind e-Factura si e-Transport in 2025!
Contine explicatii clare si profesioniste privind toate modificarile legislative introduse recent, plus modele de documente necesare si numeroase studii de caz!
De la 1 ianuarie 2025 au intrat in vigoare noutati fiscale care au modificat procedurile si obligatiile legate de implementarea sistemelor e-Factura (un sistem devenit obligatoriu pentru toate tipurile de tranzactii) si e-Transport.
Modificarile vizeaza, in principal:
operatiunile realizate in baza unor contracte de achizitii publice/sectoriale, de concesiune de lucrari si de servicii;
noutati in ceea ce priveste raportarea e-Factura in relatia B2B;
noutati in ceea ce priveste raportarea e-Factura in relatia B2C;
noutati privind sanctiunile e-Transport.
Iar aceste modificari, evident, au creat o multime de neclaritati, dupa cum dovedesc sutele de intrebari sosite pe adresa serviciului de consultanta Rentrop & Straton.
Iata de ce am considerat oportun sa editam un ghid practic care sa limpezeasca toate aceste neclaritati, oferind solutii clare, profesioniste, argumentate cu temeiuri legale si insotite de modele de documente necesare.
A rezultat asfel lucrareae-FACTURA. e-TRANSPORT. Noutati, obligatii, sanctiuni, in care reputatul consultant fiscal Ionut Jinga explica in detaliu implicatiile recentelor schimbari legislative, procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 noi sisteme. Parcurgeti aceasta lucrare si aflati exact ce obligatii aveti, ce erori puteti comite si cum sa evitati amenzile in 2025!
Pe scurt, principalele modificari intrate in vigoare in 2025:
Achizitii publice: in facturi se inscriu codurile CPV corespunzatoare din nomenclatorul de referinta in domeniul achizitiilor publice.
B2B: se vor transmite prin e-factura numai facturile emise pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania.
Facturile simplificate se vor transmite prin sistemul e-factura.
Nu se transmit prin e-factura bonurile fiscale.
Exceptie: nu se transmit in e-factura, facturile emise pentru livrari intracomunitare de bunuri, pentru care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA din alt stat membru.
B2C: toate facturile se raporteaza in sistem. Nu se transmit in e-Factura facturile emise pentru vouchere de vacanta.
e-Transport: sactiunile contraventionale se amana pana la 31 martie 2025.
Toate noutatile pentru 2025 sunt explicate in detaliu in lucrarea E-Factura. E-Transport. Noutati, obligatii, sanctiuni.
Lucrarea contine raspunsuri pentru
nelamuriri des intalnite in practica!
Intr-adevar, in lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT. Noutati, obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF. Iata cateva exemple:
Mentionarea contului bancar pe factura. RO e-Factura:
„In vederea evitarii riscului de plata eronata, cerem furnizorilor sa aiba inscris pe factura contul bancar in care urmeaza sa se faca plata. Contul bancar nu este element obligatoriu de trecut pe factura. In cazul in care contul bancar nu este trecut pe factura, trebuie trimis mesaj prin SPV catre furnizor?”
Emitere factura in valuta
"Avem un furnizor de transport interntational (broker de transport) care ne emite factura in euro, dar este precizat pe factura si valoarea in lei a serviciului efectuat, precum si cursul valutar folosit.
Cum trebuie transmisa factura prin RO e-Factura, in euro sau lei? Daca se transmite in euro, nu trebuie precizat si cursul valutar folosit?"
Emitere factura asociatie "O asociatie are membri cotizanti atat institutii publice, cat si persoane fizice/juridice din mediul privat. Pentru cotizatiile membrilor, asociatia are obligatia de a emite factura? Se pot emite facturi doar pentru institutiile publice sau pentru cei care le solicita in mod expres? Sau trebuie aplicat unitar modul de facturare pentru toti membrii? Facturile trebuie transmise in e-Factura?"
Corectie factura xml "Clientul a primit factura fiscala prin sistemul RO e-Factura, dar ne-a comunicat ca pe factura adresa este gresita. Cum trebuie sa procedam? Se emite factura de stornare cu cod tip document "381" si factura in negru cu cod tip document "380" care vor fi transmise prin sistemul e-Factura? Se intervine pe factura initiala corectand adresa? Factura corectata (cod tip document 384) se transmite clientului prin sistemul e-Factura?"
Informatii valoroase pe care vi le ofera
lucrarea expertului Ionut Jinga
Cuprinsul lucrarii:
I. Conceptul de factura electronica II. Facturarea electronica in relatia B2B III. Cum functioneaza sistemul e-Factura in relatia B2B. Prevederi speciale pentru relatia B2G IV. Sistemul e-Factura pentru nerezidenti V. Previziuni privind sistemul facturii electronice VI. Arhivarea electronica a facturilor. Aspecte de procedura fiscala Studii de caz VII. Monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat
VIII. Cine declara in sistemul Ro e-Transport IX. Sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor specifice sistemului Ro e-Transport X. Bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii XI. Informatii tehnice e-Transport XII. Raspunsurile ANAF la cele mai importante probleme legate de sistemul RO e-Transport Studii de caz
Autor: Ionut Jinga
Consultant fiscal, specialist in consultanta TVA, impozit profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii
Specialist in Contabilitate financiara si de gestiune
Specialist in probleme de procedura fiscala
Expert contabil
Absovent al ASE Bucuresti, absolvent al Masterului Management in administratie
Experienta:
15 ani in finante publice ocupand diverse functii de conducere de la sef serviciu pana la sef administratie
peste 5 ani in contabilitate de gestiune si financiara ocupand functia de contabil sef
1 an in audit intern
consultant fiscal, expert contabil
emergency_home
De retinut!
Initial, facturarea electronica a fost implementata in cazul tranzactiilor unde exista un grad redus de fiscalizare a veniturilor, dar, iata, ea se aplica în momentul de fata pentru toate tipurile de tranzactii. Asigurati-va ca stapaniti la perfectie procedurile de lucru! Comandati chiar acum lucrarea (pe stick) e-FACTURA. e-TRANSPORT. Noutati, obligatii, sanctiuni!
Produsul pe scurt:
Titlu:e-FACTURA. e-TRANSPORT. Noutati, obligatii, sanctiuni Autor: Ionut Jinga, consultant fiscal Format: Stick USB - Tip Card Bancar Oferta de pret: 190 lei + 5% TVA (199,5 lei), redus cu 25% de la 237 lei + 5%TVA Modalitati de plata: OP / card / curierului la livrare Livrare: prin curier la adresa indicata de dvs. Mod de comanda: prin intermediul formularului de mai jos
GARANTIE 100%
Nu este nicio problema daca va razganditi asupra achizitiei dvs.!
Primiti toti banii inapoi!
Aveti la dispozitie o perioada de 30 de zile in care puteti solicita oricand restituirea sumei achitate.
In cazul in care ati achizitionat un produs fizic, va rugam sa il expediati pe adresa Rentrop & Straton, Bd. Basarabia nr. 256, Incinta Faur, sector 3, Bucuresti.
Avem doar rugamintea sa suportati taxa de transport. In cazul unui serviciu sau produs online, e suficient sa ne comunicati intentia dvs. de a apela la garantie, prin e-mail (rs@rs.ro) sau telefonic (021-209.45.45). Banii va vor fi restituiti cu promptitudine fie direct in cont, fie prin mandat postal.
Produsele in format stick/CD functioneaza pe sistemele de operare Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7, 8 si 10. Cerintele hardware: 512 MB RAM, 300 MB HDD. In cazul produselor de tip abonament, pentru a vizualiza informatia actualizata la zi este necesara o conexiune la internet in timpul utilizarii.
Formular de comanda
Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Cumparati de 247 Lei si livrarea este gratuita!
Doar in luna ianuarie costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 247 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.